ELDA CELEBRA EL DIA MUNDIAL DELS DRETS DE LES PERSONES CONSUMIDORES

Imatge de l'actuació

En curs

Elda celebra el Dia Mundial dels drets de les Persones Consumidores amb activitats sobre consum responsable dirigides al públic infantil. El Divendres 15 i Dissabte 16 de març en els mercats d'Elda. 

Dia Mundial dels Drets del Consumidor

Activitats per a la commemoració del Dia Mundial del Consumidor:

Enguany, per a commemorar el Dia Mundial dels drets del Consumidor, que se celebra divendres que ve 15 de març, l'OMIC de l'Ajuntament d'Elda ha programat 2 activitats dirigides al públic infantil amb l'objectiu de fomentar el “Consum responsable”.

  • El Divendres 15 de març, es farà una posada en escena de cuentatíteres + taller sobre consum responsable en el Mercat Central d'Elda a les 17.30h.
  • El Dissabte 16 de març, posada en escena de cuentatíteres en el Mercat de San Francisco de Sales a les 12.00h.

 L'accés serà lliure i gratuït fins a completar aforament.

Com tots els anys en aquesta data que commemorem l'OMIC d'Elda presenta un avanç dels resultats estadístics de la seua memòria d'activitats corresponent a 2018.

En el transcurs de l'any passat es van atendre en l'OMIC d'Elda, a 2.465 persones consumidores, xifra quasi idèntica a la de 2017 que van ser 2.475. De els 2.465 serveis d'informació i gestió, 1.624 van ser consultes, i 841 reclamacions.

Consultes:

Els serveis de telecomunicacions tornen (després del parèntesi de l'any passat amb les “despeses de les hipoteques i les clàusules sol”) a ostentar el primer lloc d'interés i en la demanda de consumidors i consumidores, acaparant un 25% del total de les consultes realitzades. 

En segon lloc als Bancs i Financeres, amb 13% del total, i una variada casuística, comissions o clàusules contractuals en els préstecs entre altres. Les Assegurances s'alcen amb el tercer lloc quant a consultes, i li segueixen en quarta posició el tema de l'habitatge, compravenda, comunitats de propietaris i lloguers, amb un 8% del total.

Reclamacions:

Com a concretament a les Reclamacions aquest percentatge en telecomunicacions, també en el primer lloc s'eleva al 32% del total, amb 270 de les 841 registrades, que és un número lleugerament superior al de l'any anterior 2017 (773), quasi un 9% més.

Les causes continuen sent el preu final del servei, que el consumidor o consumidora considera abusiu, el no compliment per part de les operadores de les ofertes realitzades, o una prestació del servei que no està de d'acord amb el publicitat a l'hora de contractar.

El segon escaló reservat a l'aigua potable, igual que l'any passat encara que amb un percentatge una mica menor, en 2017 van suposar el 13%, i en 2018 ha sigut l'11%, amb 94 reclamacions del total, que ja hem comentat i que van ser 841. En el tercer lloc, els Bancs i Financeres, i en el quart un triple empat percentual, Segurs, Gas (es comença a veure reflectida la molt àmplia infraestructura de la xarxa de gas ciutat en la localitat), i Electricitat.

Labor inspectora:

L'OMIC d'Elda a través del seu personal inspector també du a terme una campanya de duració anual en els mercats municipals de la ciutat, per a vetlar per la informació que ha de tindre el consumidor i la consumidora a l'hora de fer la compra, el marcat i publicitat del preu públic de venda. p.v.p.

Informació i educació per a les persones consumidores:

Finalment es vol ressaltar la labor que la Regidoria de Consum de l'Ajuntament d'Elda realitza en matèria de formació dirigida a la pròxima generació de persones consumidores, els més menuts, i les més xicotetes han tingut l'oportunitat de participar en diversos tallers tant de consum, com de cuina saludable que els incorporaran a la vida amb una millor preparació com a consumidors i consumidores, atents i atentes a tota innovació de venda tant dels productes com els servicis que oferixen els mercats de forma contínua, i en evolució constant.

A més les OMIC de l'Ajuntament d'Elda, en coordinació amb la XARXA OMIC de la Direcció General de Comerç i Consum de la Generalitat Valenciana, presta una labor d'informació permanent, amb articles d'interés, normativa en consum, consells i utilitats pràctiques a través del Portal del Consumidor accessible a través de la web municipal i de la direcció elda.redomic.com.

------------------------------

La present informació té exclusivament caràcter il·lustratiu, per la qual cosa no originarà drets, ni expectatives, ni vinculació en el procediment a què es referix, la tramitació del qual se subjectarà sempre a les instruccions específiques. L'AFIC de la Regidoria de l'Àrea Comerç i Mercats de l'Excm. Ajuntament d'Elda desitja que esta informació siga de la seua utilitat.

© 2015 - Ayuntamiento de Elda - Conselleria de Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball