Actualitat Notícies

NOVA NORMA DE QUALITAT DEL PA

Des de l'1 de Juliol de 2019 entra en vigor la nova norma normativa de qualitat del pa. La nova norma introdueix una fiscalitat positiva i garanteix que els ciutadans adquirisquen productes de qualitat perfectament caracteritzats i etiquetatges
NOVA NORMA DE QUALITAT DEL PA

NOVETATS DE LA NOVA NORMA

La nova norma de qualitat del pa contempla requisits més estrictes per a considerar un pa integral, exigint-se que el 100% de la farina emprada serà integral. Per a aquells pans integrals o d'altres cereals que no estiguen elaborats de forma exclusiva amb aqueix tipus de farines, s'haurà d'indicar el percentatge de farina en l'etiquetatge.

En el cas de pa d'altres cereals, també s'inclouen requisits més estrictes, establint-se per exemple per al pa de ségol que siga elaborat només amb aqueix tipus de farina. També es defineix el pa multicereal.

Es concreta la definició de massa mare, que es preserva a un tipus d'elaboració que limita l'ús de llevats industrials, i s'estableixen els requisits per a utilitzar la denominació “elaborat amb massa mare”.

També es defineix l'elaboració artesana del pa, en la qual ha de prevaldre el factor humà enfront del mecànic i els requisits que s'han de complir per a poder incloure aquest esment en l'etiquetatge dels productes.

A més s'introdueix una nova definició del pa comú, que inclou pans elaborats amb un altre tipus de farines diferents a la del blat, permetent així l'ús de farines integrals, d'altres cereals, però a més, inclourà productes més beneficiosos per a la salut, i molt demandats pel consumidor modern, com són productes amb segó, etc.

Aquesta nova definició de pa comú permet que a partir d'ara, s'aplique un IVA reduït a molts més productes que hui dia es consideren de consum habitual en les llars, com són els pans integrals, els pans d'altres cereals diferents al blat i els pans elaborats amb segó. D'aquesta forma i gràcies a l'ampliació de la definició de “pa comú”, es beneficiaran del tipus d'IVA reduït (4%) més tipus de pans que tenien actualment un tipus del 10%.

Així mateix, fruit de les negociacions entre les diferents administracions, s'ha inclòs una última mesura que consisteix a limitar la quantitat de sal que es pot emprar per a elaborar el pa comú.

CONSUM DE PA

Segons les últimes dades de 2018, el consum mig anual per persona i any es va situar en els 31,77 quilos. Els adults independents són els que tenen un consum per càpita major (49,37 quilos per persona i any). També és molt alt el consum per càpita dels retirats (48,40 quilos/persona/any).

Les llars espanyoles van destinar el 5,09% del seu pressupost per a alimentació i begudes en la llar a la compra de pa. D'aquesta forma, la despesa per persona anual és de 76,13 euros.

Per tipus de pa, el més consumit és el pa fresc/congelat (80,7%), enfront del pa industrial (pa sec i de llarga duració que suposa el 19,3%).

Les Comunitats Autònomes amb un perfil més intensiu en el consum de pa són Galícia, Andalusia i Castella-la Manxa. Contràriament, les menys consumidores són Madrid, Catalunya i València.

ENTRADA EN VIGOR

  • 1 de Juliol de 2019

Documents

Font: https :https://www.mapa.gob.es/es/prensa/ultimas-noticias/-el-gobierno-aprueba-la-nueva-norma-de-calidad-del-pan-/tcm:30-508466

--------------

La present informació té exclusivament caràcter il·lustratiu, per la qual cosa no originarà drets, ni expectatives, ni vinculació en el procediment al qual es refereix, la tramitació del qual se subjectarà sempre a les instruccions específiques. L'AFIC de la Regidoria de l'Àrea Comerç i Mercats de l'Excm. Ajuntament d'Elda desitja que aquesta informació siga de la seua utilitat.

© 2015 - Ayuntamiento de Elda - Conselleria de Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball